El Festival Zero, es consolida com una proposta juvenil, arriscada i de proximitat.
Impulsat per Teatres en Xarxa, el Festival Zero girarà durant dos mesos per diversos espais escènics de la província de Barcelona
Febrer de 2024.-El Festival Zero té la voluntat d’interpel·lar al públic jove amb propostes no convencionals i temàtiques de rabiosa actualitat. És un festival que acosta al públic, als equipaments escènics que formen part de Teatres en Xarxa, ja que es desenvolupa més enllà dels escenaris.
Però perquè Zero?
“Zero” té relació amb l’eliminació de la distància entre intèrprets i públics.
“Zero” com a símbol d’allò no convencional.
“Zero” perquè no busca un públic expert i entès sinó que - tot i que no és excloent- persegueix un públic nou, no assidu a les propostes teatrals.
Sota aquests paràmetres, la setena edició del Festival Zero acull una programació d’espectacles de diferents gèneres i llenguatges que durant dos mesos giraran pels espais escènics de Teatres en Xarxa.
La programació incorpora els espectacles:
LA FESTA: Festa, eufòria, ball, excessos i sexe. Un grup d’adolescents intenta digerir tot el que ha viscut en la darrera festa per decidir com encararan la propera festa que se celebrarà aquesta nit al teatre.
LADY PANDA: LADY perquè és dona i PANDA pel contrast dels seus colors i l’animalitat. LADY PANDA neix com a metàfora per explorar l’abisme de les polaritats humanes, la confusió social i l’impacte del pas dels anys.
SOLO: L'hàbitat natural de qualsevol pallasso és l'escena, amb el seu públic. Però que passa quan es queda sol? És al camerino on es barregen la persona i el personatge. On es desdibuixa la línia que els separa. Un limbo que no és a l'escenari ni a la vida real.
UN SEGUNDO BAJO LA ARENA: Espectacle que mescla teatre i música en directe a partir de l'argument de “Bodas de sangre” de Federico García Lorca i on es desdibuixen les fronteres entre públic i intèrprets.
Així mateix, amb la voluntat de fomentar la implicació i participació del públic en el festival i fer especial incidència en la creació de públic, cada espai escènic organitza activitats complementàries al voltant del Festival Zero; com ara tallers, performances o sessions de dinamització prèvies i/o posteriors als espectacles.
La setena edició del Festival Zero es durà a terme des del 16 de febrer fins al 17 de març de 2024 als equipaments teatrals que formen part de Teatres en Xarxa: Teatre Auditori de Llinars del Vallès, Teatre Municipal Cooperativa de Barberà del Vallès, Teatre Clavé de Tordera, Teatre Núria Espert de Sant Andreu de la Barca i, Teatre Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí.
El Festival Zero està organitzat per Teatres en Xarxa i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.
Teatres en Xarxa
El Festival Zero va néixer des de Teatres en Xarxa; una agrupació d’equipaments teatrals municipals que treballen i cooperen plegats de manera regular des del 2014. A banda de promoure i gestionar la gira de determinats espectacles coproduïts amb el Teatre Nacional de Catalunya, el 2018 va iniciar el Festival Zero, per posar el focus en la creació de públic jove.
Dins del marc de Teatres en Xarxa, hem establert un enfocament col·laboratiu per a l'organització
de gires territorials d'espectacles, tant de teatres públics de Catalunya com de companyies. Aquesta
iniciativa implica una participació conjunta dels municipis que formem part de la xarxa, abordant
diverses responsabilitats col·lectivament, com ara la coproducció, producció en gira i altres tasques
relacionades amb la logística i l'execució.
En l’actualitat, formen part de Teatres en Xarxa els municipis de:
Teatre Municipal Cooperativa de Barberà del Vallès
Teatre Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí
Teatre Núria Espert de Sant Andreu de la Barca
Teatre Clavé Tordera
Teatre Auditori de Llinars del Vallès
Teatre Àngel Guimerà de El Vendrell
Teatre Municipal Lloret de Mar de Lloret de Mar
Teatre Principal de Valls