El VII Festival Zero programa quatre muntatges que busquen captivar els espectadors joves

Impulsat per Teatres en Xarxa, el Festival Zero girarà durant dos mesos per diversos espais escènics de la província de Barcelona

 

 

Febrer de 2024.-El Festival Zero té la voluntat d’interpel·lar al públic jove amb propostes no convencionals i temàtiques  de rabiosa actualitat. És un festival que acosta al públic, als equipaments escènics que formen part de Teatres en Xarxa, ja que es desenvolupa més enllà dels escenaris.

 

Els equipaments teatrals que formen part de Teatres en Xarxa i que acolliran les funcions són: el Teatre Auditori de Llinars del Vallès , el Teatre Clavé de Tordera, el Teatre Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí, el Teatre Municipal Cooperativa de Barberà del Vallès i el Teatre Núria Espert de Sant Andreu de la Barca.

Durant la seva intervenció, la diputada adjunta de Cultura, Aïda Llauradó, ha destacat la singularitat del Festival Zero per oferir “una programació mancomunada entre teatres de diferents punts de la demarcació de Barcelona, amb espectacles sobre temes d'actualitat, especialment destinats al públic jove, el públic que ha de nodrir d’espectadors els teatres el dia de demà”. La diputada ha recordat que la Diputació de Barcelona “ha estat històricament una institució compromesa amb el teatre a Catalunya, amb el suport a festivals teatrals i a institucions com l’Institut del Teatre, el Museu de les Arts Escèniques i el Teatre Lliure, i el suport als ajuntaments en la gestió i programació dels espais escènics municipals i programes per a la difusió de les arts escèniques entre els més joves, com l’Anem al teatre”.

 

Per la seva banda, l’alcaldessa de Tordera, Elisabet Megias, ha posat en valor el treball de Teatres en Xarxa amb dotze anys de trajectòria i la capacitat del Festival Zero “per sumar avantatges i repartir costos entre els teatres implicats, generant sostenibilitat econòmica i artística, i tenint cada vegada més incidència en l'oferta teatral del país".

 

La directora artística del Teatre Nacional de Catalunya, Carme Portaceli, han agraït l’esforç dels espais escènics municipals que formen part de Teatres en xarxa "per proposar una coproducció amb el Teatre Nacional de Catalunya, centrada en problemàtiques del jovent com el consum de pornografia i la relació amb el sexe” i ha animat els joves a “deixar les pantalles per participar del ritus d'anar al teatre".

 

 

Quatre muntatges no convencionals

Els quatre espectacles que conformen la programació del festival d’enguany busquen oferir al públic experiències gairebé immersives amb muntatges no convencionals, que trenquin la barrera entre artistes i públic, i tractant temes que interpel·lin els espectadors joves com ara la diversió, el sexe, els excessos, la solitud, la màscara, el pas del temps, la polaritat...

La Festa” és l’espectacle dirigit per Ricard Soler a partir de la dramatúrgia de Daniela Feixas que aborda la sexualitat durant l'adolescència i que es va estrenar el passat mes de novembre en coproducció amb Teatre en Xarxa per fer gira pel territori. L'espectacle s'ha construït a través de les converses amb joves d'entre 14 i 20 anys que van exposar les seves històries viscudes en primera persona.

Lady Panda” és un espectacle de circ creat per Clara Poch i interpretat juntament amb Carla Farreny i la música en directe de Marçal Calvet. Estrenat al Grec de l’any passat en coproducció amb el Mercat de les Flors, el muntatge versa sobre el moviment i els canvis, amb un pèndol presidint l’espai, i en els darrers Premis Zirkòlika va ser reconegut com el Millor espectacle de circ de sala.

Solo” és un espectacle per a tots els públics ideat i interpretat Roi Borrallas, pel qual va rebre el Premi a Millor Actor a la Fira Europea d’arts escèniques per a nens i nenes FETEN 2023. El muntatge combina titelles, manipulació d'objectes i màscares per parlar, a través de l'humor, de la solitud i de la màscara.

“Un segundo bajo la arena” és l’exitós espectacle de la companyia Col·lectiu Desasosiego que s’ha pogut veure el passat Nadal al Teatre Maldà de Barcelona i que mescla teatre i música en directe a partir de l'argument de “Bodas de sangre” de Federico García Lorca.

 

 

Activitats complementàries

Amb la voluntat de fomentar la implicació i participació dels espectadors en el festival i fer especial incidència en la creació de públic, cada espai escènic organitza activitats complementàries com ara tallers, performances o sessions de dinamització prèvies i/o posteriors als espectacles.

El Teatre Clavé de Tordera organitza dues xerrades prèvies de “Solo” amb els joves dels instituts del municipi, així com sessions de dansa i expressió dramàtica per a la creació d’una performance inaugural del festival inspirada en l’espectacle “La festa”, mentre que el Teatre Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí programa una xerrada amb una sexòloga a la sessió matinal.